✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze
tenniselleboog acupunctuur

Darmklachten komen voor bij 20% van de Nederlandse bevolking en kunnen een grote invloed hebben op ons leven. Vaak wordt er geen medische oorzaak gevonden maar gelukkig blijkt acupunctuur een goede methode te zijn om deze vervelende aandoening aan te pakken.

Symptomen van darmklachten

Veel voorkomende symptomen zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid, verstopping, misselijkheid of een afwijkend ontlastingspatroon. Soms kunnen ook krampen optreden , dit wordt een spastisch colon of spastische darm genoemd.

Prikkelbaar darmsyndroom of prikkebare darmen

Vaak wordt ook de term ‘prikkelbaar darm syndroom’ gebruikt. In de darmwand liggen zenuwen die de spieren in de darmwand aansturen voor het transport van voedselresten. Ook het verdere functioneren van de darm wordt hierbij geregeld. Bij een prikkelbaar darmsyndroom zijn deze zenuwen overgevoelig voor stress, emoties of bepaalde voedselproducten en vindt er geen normale aansturing van de spieren in de darm meer plaats en wordt de werking van de dikke darm verstoord. Zo kunnen de spieren in de darmwand een veel hogere spanning krijgen wat buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaakt of zelfs krampen tot gevolg kan hebben.

Omdat bij deze hogere spanning er geen ritmisch aan en ontspannen van deze spieren plaatsvindt worden ook de voedselresten niet goed richting de endeldarm getransporteerd wat tot verstopping (obstipatie) kan leiden. Ook de opname van water en zouten uit de darminhoud kan sterk verminderen wat dan weer diarree kan veroorzaken.

darmklachten acupunctuur

Darmklachten bestrijden met acupunctuur

Acupunctuur kan prima worden toegepast om de darmfunctie te herstellen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat specifieke acupunctuurpunten een gunstige invloed hebben op de darmen. Bij darmklachten is er vaak sprake van een ‘ophoping’ van energie wat tot de klachten leidt. De acupuncturist zal deze ‘doorstroming’ van energie bevorderen door acupunctuurpunten te behandelen die de verstoring opheffen. Hierdoor wordt het genezingsproces al in gang gezet.

Ook zullen er specifieke punten worden genomen die invloed hebben op de spierspanning van de darmwand om zo het ritmisch aan en ontspannen van de darmwand te bevorderen. Tevens zal de acupuncturist proberen te achterhalen wat de eigenlijke oorzaak van het ontstaan van de darmklachten is. Als dit bijvoorbeeld stress is kan ook deze in de behandeling worden meegenomen. Indien nodig kan ook het voedingspatroon worden bekeken en hier advies worden gegeven eventueel ondersteund met wat natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld bepaalde vitamines en mineralen.

Voor meer informatie over acupunctuur bij darmklachten of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl