✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Wat is een depressie?

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens beïnvloedt en valt onder de “stemmingsstoornissen “. Het is een hele nare situatie waarbij je ondergedompeld raakt in een somberheid en lusteloosheid. Je verliest de interesse in de mensen en dingen om je heen en kunt niet meer echt van het leven genieten.

Bij een depressie is er onderscheid in de hoogte van de stemming (zoals een beetje somber of heel erg somber) en de wisselingen in de stemming (zoals wekenlang een somber gevoel of een afwisseling tussen een positieve en een sombere stemming). Dit kan per persoon variëren, dit zorgt ervoor dat iedere depressie weer anders is.

Van alle psychische aandoeningen komt een depressie het meeste voor. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die eraan lijden maar iedereen kan er last van hebben ongeacht leeftijd, opleiding of etnische afkomst. Ongeveer 5% van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft gehad is veel hoger namelijk 19%. Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Er is echter ook een deel van 20% wat er jarenlang last van kan hebben.

acupunctuur bij depressie

Mogelijke oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken van een depressie aanwezig zijn zoals:

 • Aanleg voor een depressie;
 • Afwezigheid van zonlicht in de winterperiode;
 • Negatieve (sociale) ervaringen (bijvoorbeeld gepest worden, buitengesloten voelen);
 • Gebeurtenissen in de jeugd (gepest, seksueel misbruik, prestatiedruk, hoog verwachtingspatroon etc.);
 • Hormonale ontregelingen (bijvoorbeeld na zwangerschap, overgang).

Een depressie kan ook voorkomen zonder een duidelijke reden en iemand als het ware “overvallen“. Omdat het niet aan de buitenkant te zien is als een aandoening kan patiënten en onbegrepen en eenzaam gevoel geven.

Hoe herken je het?

Depressieve klachten zijn lang niet altijd goed te herkennen en kunnen vaak ook op iets anders duiden. Toch zijn er wel meerdere symptomen waar mensen vaak last van hebben als ze aan een depressie lijden zoals:

 • Een sombere stemming;
 • Slaapstoornissen zoals Slapeloosheid of juist heel veel slaap;
 • Vermindering van interesse of plezier;
 • Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten;
 • Onrustig gevoel, moeite met stilzitten;
 • Prikkelbaar;
 • Lusteloos, traag, moe, gebrek aan energie;
 • Een schuldgevoel en laag zelfbeeld
 • Moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen;
 • Veel piekeren;
 • Geen zin in sex;
 • Soms ook denken aan dood of zelfdoding.

Uit bovenstaande opsomming komt wel duidelijk naar voren dat een depressie best ernstig kan zijn en zelfs levensbedreigend.

Als de symptomen langer dan 2 weken duurt, wordt in het algemeen aangeraden om hulp te zoeken. Acupunctuur kan zo een hulpmiddel zijn en ook prima worden gecombineerd met reguliere westerse behandelingen. Ik heb goede ervaringen met het behandelen van een depressie met acupunctuur.

Acupunctuur bij depressie: westerse verklaring

In westerse onderzoeken wordt in het algemeen aangenomen dat acupunctuur het zenuwsysteem kan stimuleren en de afgifte van neurotransmitters kan beïnvloeden. Deze biochemische veranderingen verbeteren het lichamelijk en emotioneel welzijn.

Studies wijzen uit dat acupunctuur een specifiek positief effect kan hebben op een depressie via de stofwisseling in de hersenen met name op de afgifte van serotonine (Sprott 1998) en endorfine (Wang 2010). Serotonine werkt kalmerend en endorfine vooral pijndempend.

Acupunctuur kan ook een rol spelen in de regulering van dopamine (Scott 1997), noradrenaline (Han 1986) en cortisol (Han 2004). Dopamine heeft onder andere te maken met ons geluksgevoel terwijl noradrenaline en cortisol ons beter kunnen laten omgaan met stressvolle situaties.

Acupunctuur bij depressie: oosterse verklaring

Volgens de leer van de acupunctuur is een depressie een aandoening van de Shen.

De Shen is het emotionele mentale en spirituele onderdeel van de mens. De Shen heeft dus te maken met onze gevoelens.

De acupunctuur behandeling richt zich vooral op de punten die een gunstige invloed hebben op deze Shen waardoor men zich weer beter gaat voelen. Omdat er naast depressieve gevoelens vaak ook andere symptomen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, slapeloosheid, nervositeit of lichamelijke klachten als hoofdpijn, nekpijn etcetera wordt hier in de behandeling ook aandacht aan gegeven.

Uit ervaringen blijkt dat het behandelen van een depressie met acupunctuur vaak tot goede resultaten leidt.

Voor meer informatie over acupunctuur bij een depressie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl