✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Omdat corona al een tijdje ons land in zijn greep heeft en ook al veel mensen een corona infectie hebben doorstaan zijn er nu ook steeds meer patiënten met restklachten van het coronavirus.

Gelukkig hebben veel mensen slechts milde klachten en herstellen ze snel. Helaas is er ook een groep die weken ziek thuis zitten (soms zelfs opname in het ziekenhuis) en traag herstellen met nog lange tijd restklachten en symptomen. Acupunctuur kan bij dit herstel ondersteuning bieden.

acupunctuur coronavirus covid19

Klachten van het coronavirus

Ademhalingsklachten

Veel patiënten die corona hebben gehad blijven nog lang last houden van kortademigheid, regelmatig hoesten en kunnen ook hun longen nog lang voelen. Ook pijn in de neus, bloedneuzen en aanhoudende keelpijn worden vaak genoemd.

Vermoeidheid

Ook nadat de corona infectie al langere tijd geleden heeft plaatsgevonden kunnen patiënten nog heel vermoeid zijn. Vaak zelfs zo vermoeid dat het normale functioneren in het dagelijks leven niet mogelijk is en zelfs werk of opleiding niet meer mogelijk zijn. Ook heeft het grote invloed op het sociale leven en worden mensen belemmerd in het uitvoeren van hun hobby’s en sport.

De mate van vermoeidheid varieert van patiënt tot patiënt tussen iets vermoeider dan normaal tot doodmoe.

Spierpijn

Ook branderige, zeurderige en verkrampte spieren komen voor nadat de acute corona al langer is verdwenen. Ook hebben patiënten aangegeven veel minder kracht te hebben in hun spieren als voor de corona infectie. Zeker de mensen die op de IC hebben gelegen hebben vaak een intensieve revalidatie nodig om weer te kunnen functioneren als voorheen. Naast spierpijn komen ook gewrichtspijnen voor die samen met de andere restverschijnselen een normaal functioneren langere tijd kunnen beïnvloeden.

Last van de spijsverteringsorganen

Zowel misselijkheid, obstipatie of diarree kunnen als restverschijnsel van corona optreden. Maag en darmkrampen of het verdwijnen van de eetlust worden regelmatig gerapporteerd. Deze verminderde eetlust kan ook het gevolg zijn van de verminderde reuk en smaak.

Hoofdpijn

Er zijn veel patiënten die tijdens de corona heftige hoofdpijn hebben gehad en ook daarna nog regelmatig hoofdpijn hebben terwijl ze dat eerder niet hadden. Zowel een “zwaar hoofd” als “bonkende hoofdpijn”worden regelmatig waargenomen.

Last van ogen, mond en keel

Opvallend veel mensen noemen branderige ogen als restklacht. ook zweren in de mond, een pijnlijk en branderig mondslijmvlies en zweren op de tong komen voor. Net als keelpijn en pijn bij het slikken.

Psychische klachten

Vaak als gevolg van de vermoeidheid, het niet normaal kunnen functioneren, moeite om terug te keren in het arbeidsproces en het ontbreken van een normaal sociaal leven kunnen allerlei psychische klachten ontstaan. Dit zijn onder andere somberheid, angst, frustratie, verlies van plezier, lusteloosheid, verdriet en depressiviteit. Ook de stress die ontstaat om het niet meer normaal kunnen functioneren en de moeite die alles kost kan tot een burn-out leiden.

Iets minder voorkomende klachten zijn:

  • Hoesten;
  • Druk op de borst;
  • Slikstoornissen;
  • Geheugen en concentratie problemen;
  • Slaapstoornissen;
  • Prikkelend gevoel in armen, benen, handen en voeten.

Acupunctuur bij het herstel van corona

Inmiddels zijn er door de grote acupunctuuropleidingen in Nederland webinars gegeven hoe je corona/COVID-19 het beste kunt behandelen met acupunctuur.

Ook is er door bekende Chinese ziekenhuizen veel onderzoek gedaan naar het behandelen van corona en de restverschijnselen hiervan en dit is ook gepubliceerd.

Fases behandeling van corona

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt bij de behandeling van corona onderscheid gemaakt in 3 fasen:

  • Het immuunsysteem versterken zodat je minder vatbaar bent voor het coronavirus;
  • De behandeling van corona;
  • Behandelen van de restklachten van corona.

Ondersteuning van acupunctuur

Acupunctuur kan een goede ondersteuning geven bij zowel fase 1 als fase 3. De patiënten die nog besmet zijn met corona kunnen niet in mijn praktijk worden behandeld en zullen thuis in quarantaine moeten blijven.

Mensen met restklachten hebben vaak veel baat bij acupunctuur. Er wordt niet alleen ingegaan op de specifieke klachten maar ook de gehele energiehuishouding wordt door een acupunctuur behandeling verbeterd en het natuurlijke afweersysteem krijgt een boost.

Besmettingsgevaar

Patiënten kunnen pas in de praktijk komen wanneer de quarantaine tijd achter de rug is en weer groen licht hebben gekregen van de arts/GGD om zich weer onder de mensen te kunnen begeven.

Voordat een afspraak in de praktijk plaatsvindt moet altijd worden gecheckt of de patiënt vrij is van symptomen die op een corona infectie kunnen duiden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl