✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

De dagen worden weer langer, de temperatuur gaat omhoog en het zonnetje staat weer vaker aan de hemel. Het is voorjaar. Na maanden van donker en kille vochtigheid is dit voor veel mensen een hele opluchting. Voor een grote groep mensen is het voorjaar echter een periode waarin ze zich helemaal niet zo goed voelen. Deze mensen voelen zich vermoeid en hebben daarbij vaak ook nog andere klachten die specifiek in het voorjaar optreden. Men spreekt in zo een geval van voorjaarsmoeheid.

Wat is voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid of lentemoeheid is een klacht waarbij een groot gebrek aan energie wordt ervaren en de patiënt zich heel vermoeid voelt. Vaak gaat deze vermoeidheid ook nog samen met andere klachten zoals somberheid, continue behoefte aan slaap en een algemeen gevoel van malaise. Deze symptomen komen dan steeds weer terug in hetzelfde jaargetijde namelijk de lente. Ongeveer 500.000 mensen hebben in Nederland jaarlijks last van deze klacht. Er wordt van voorjaarsmoeheid gesproken als de symptomen ieder jaar terugkeren en minimaal 2 weken aanhouden.

acupunctuur voorjaarsmoeheid

Hoe ontstaat voorjaarsmoeheid?

In de winter komen we gedurende een langere periode veel minder in het zonlicht waardoor we veel minder vitamine D aanmaken en onze voorraad op kan raken. Bij een tekort aan vitamine D worden we vermoeid, hebben we meer last van spierpijn en kunnen we ook wat negatieve gevoelens krijgen. Daarnaast bevordert zonlicht ook de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Deze serotonine zorgt ervoor dat we opgewekt opstaan en fit aan de dagelijkse activiteiten kunnen beginnen. Het is ook belangrijk voor een goed slaapritme en bij een tekort aan serotonine kan een somber en depressief gevoel optreden.

Acupunctuur bij voorjaarsmoeheid

De voorjaarsmoeheid en symptomen die daarbij ook nog optreden zijn goed te behandelen met acupunctuur. In de acupunctuur wordt de energie verdeeld in 5 groepen, de 5 elementen. Dit zijn metaal, hout, vuur, aarde en water. Ieder jaargetijde hoort bij een element, het voorjaar bij hout. Elk element heeft ook een eigen energie die in dat jaargetijde het meeste actief is en er voor zorgt dat de energie goed door het lichaam stroomt en we ons lekker voelen. Het orgaan wat bij het element hout hoort is de lever en de energie wordt dan ook leverenergie genoemd. Binnen de acupunctuur is de lever een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de planning en organisatie in het lichaam. Het is dus goed voor te stellen dat als er een tekort is van deze energie of een normale doorstroming van deze energie is verstoord (een blokkade) er vermoeidheid optreedt. Als acupuncturist zal ik bij voorjaarsmoeheid dan ook als eerste de leverenergie stimuleren.

Om je fit en energiek te voelen is het belangrijk dat de energie geleidelijk en vrij door alle energiebanen in het lichaam kan stromen. Als er blokkades in deze energiebanen zijn, spoor ik die op en door het behandelen van specifieke acupunctuurpunten worden deze verstoringen opgeheven. Op deze wijze zal u zich snel weer veel beter voelen en ook van het voorjaar kunnen genieten.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar: contact@acupunctuuroud.nl