Acupunctuur om afweer of immuunsysteem te versterken
Zeker in tijden als de griep heerst of zoals nu het coronavirus wordt er veel gesproken over onze weerstand.
We beschikken allemaal over een eigen natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers, ons immuunsysteem. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat ons lichaam wordt verdedigd tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen.
Dit afweersysteem is ontzettend belangrijk en bestaat uit verschillende verdedigingsmechanismen. Ons lichaam wordt continu blootgesteld aan schadelijke indringers van buitenaf waartegen het zich verdedigt.
Hoe werkt een afweersysteem?
Een afweersysteem bestaat voornamelijk uit 3 onderdelen welke ik kort afzonderlijk zal beschrijven.
De fysieke barrière
De huid vormt een natuurlijke grens tussen het lichaam en zijn omgeving en kan er voor zorgen dat schadelijke stoffen niet binnendringen.Ook de slijmvliezen in de luchtwegen en darmen hebben een beschermende rol. Daarnaast helpen ook nog het maagzuur en speeksel of het vocht met enzymen in de ogen.
De a-specifieke of algemene afweer
De algemene afweer richt zich niet specifiek op één ziekteverwekker maar op alle lichaamsvreemde stoffen die in het lichaam voorkomen. Meerdere witte bloedcellen hebben een functie binnen deze afweer. Ze vormen een snelle verdediging bij aanvallen van buitenaf.
De fysieke barrière en algemene afweer vormen gezamenlijk ons aangeboren immuunsysteem en is vanaf de geboorte aanwezig.
De specifieke afweer
De specifieke afweer is het immuunsysteem die we tijdens ons leven opbouwen. Hierbij richt het systeem zich op een bepaalde ziekteverwekker waar het eerder mee in contact is geweest.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale afweercellen die bij nieuw contact met eenzelfde ziekteverwekker gelijk een snelle tegenaanval kunnen inzetten om deze indringer uit te schakelen.Dit systeem heeft dus een soort van geheugen waardoor het de ziekteverwekker gelijk herkent en aanvalt.
Dit is het principe achter immuniteit en vaccinatie.
Deze soort speciale afweercellen zijn speciale witte bloedcellen, de T- lymfocyten. Deze T-lymfocyten bezitten aan de buitenkant van hun celmembraan receptoren die passen op een specifiek eiwit, het antigeen, wat op de buitenkant van een ziekteverwekker zit. Door deze receptoren kan de lymfocyt de ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) herkennen en aan zich binden waardoor het wordt uitgeschakeld. Daarnaast produceren de lymfocyten nadat het zich gebonden heeft aan het antigeen ook antilichamen (antistoffen), de immunoglobulinen. Deze antilichamen helpt andere immuuncellen om antigenen op te nemen. Daarnaast vallen de antilichamen ook de indringers (virussen, bacteriën) rechtstreeks aan.
Hoe werkt een vaccinatie?
Bij een vaccinatie wordt er gebruik gemaakt van de specifieke afweer.
Hierbij worden er stukjes van virussen of bacteriën die onschadelijk of dood zijn in het lichaam gespoten.
Hierdoor worden we niet of veel minder ziek terwijl het lichaam toch de afweercellen ( antistoffen ) gaat maken die noodzakelijk zijn om deze ziekteverwekker uit te schakelen.
Bij een volgend contact met deze ziekteverwekker kan het lichaam dan gelijk en snel reageren zodat het vaak niet meer ziek wordt.
Door dit vaccineren hebben we daarna een natuurlijk vermogen om deze ziekteverwekker onschadelijk te maken en dat wordt immuniteit genoemd.
Acupunctuur en het imuunsysteem
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van acupunctuur op het immuunsysteem en of hierdoor het immuunsysteem daadwerkelijk kan worden verbeterd.
Uit de onderzoeken blijkt dat acupunctuur het lichaam stimuleert om globulinen aan te maken welke het afweersysteem helpen. Deze globulinen zijn onderdeel van de antistoffen die de bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen aanvallen.
Binnen de Chinese denkwijze wordt ons afweersysteem gevormd door de “beschermende energie“, dit noemt men de Wei Qi.
Deze beschermende energie is verantwoordelijk voor het bieden van weerstand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. In deze denkwijze hebben meerdere organen invloed op de beschermende energie zoals de maag, de longen, de milt en de nieren. Bij ieder orgaan hoort ook een energiebaan, meridiaan genoemd die vernoemd is naar dit orgaan. Zo is er bijvoorbeeld een longmeridiaan, maagmeridiaan, miltmeridiaan, niermeridiaan enzovoorts. Op deze energiebanen liggen de acupunctuurpunten en ieder punt heeft weer een eigen specifieke werking.
De acupuncturist behandelt die punten op de meridiaan die het afweersysteem ondersteunen, versterken en in werking zetten.
Acupunctuur als preventieve geneeswijze
Van oorsprong is acupunctuur een preventieve geneeswijze. In het vroegere China was het werk van de dokter er vooral op gericht om middels acupunctuur, voedings- en bewegingsadviezen de dorpelingen zo gezond als mogelijk te houden. De beloning van de keizer was hoger als het dorp waar hij zijn verantwoording voor had gezonder was.
Tegenwoordig is acupunctuur bijna geheel een curatieve geneeswijze geworden, dus er wordt pas behandeld als er ook daadwerkelijk al klachten aanwezig zijn.
In het volgende onderdeel van dit blog zal ik wat preventieve adviezen geven om zelf het afweersysteem te versterken.
Wat kan ik zelf doen om het imuunsysteem te versterken?
Voeding
Omdat voor een goed werkend immuunsysteem voeding ook heel belangrijk is zal ik beginnen met een lijstje met voedingsadviezen:
- voldoende vezels: een deel van ons immuunsysteem zit in de darmen en daarom is onze darmflora belangrijk voor de weerstand. Een gezonde darmflora wordt vooral bereikt met vezelrijk voedsel zoals: volkorenproducten, groente en fruit.
- vitamine D: Vitamine D haalt u uit een combinatie van voldoende daglicht en voeding. Dus naast dagelijks een rondje buiten te lopen of tijdje in het zonnetje te zitten de volgende producten te eten: vette vis, sinaasappels en melkproducten.
- vitamine c: vitamine C is heel belangrijk voor ons afweersysteem In de volgende producten zit veel vitamine C: rode paprika, kiwi, broccoli, rozebottel (jam, gelei, compote), sinaasappel.
- noten: in noten zit het mineraal selenium, een antioxidant dat je immuunsysteem versterkt. Zit onder andere in: amandelen, walnoten, vis en zilvervliesrijst.
- eiwitten: eiwitten hebben we nodig voor het produceren van antilichamen en enzymen voor het immuunsysteem. Producten: bonen, vis, kip en eieren.
- water: voldoende drinken houdt je immuunsysteem sterk. 2 liter per dag drinken van water, thee, of ongezoete vruchtensappen is een richtlijn. Ook wordt voorkomen dat de slijmvliezen uitdrogen. Uitgedroogde slijmvliezen zijn vatbaarder voor virussen en bacteriën.
- vitamine A: zowel belangrijk voor de huid als het immuunsysteem. Producten: vlees, vis, zuivelproducten, ei, wortelen, spitskool en bloemkool.
Beweging
Middels het regelmatig leveren van lichamelijke inspanning wordt het immuunsysteem ondersteund. Hierbij moet sprake zijn van minstens 20 minuten intensief sporten en dat 3 keer per week.
Mensen die veel bewegen zijn gemiddeld 4 dagen per jaar minder ziek.
Ook blijkt dat beweging het immuunsysteem te versterken na een vaccinatie. Het lichaam reageert beter op de indringer waar je tegen bent ingeënt.
Bewegingsvormen die stress verminderen
De zogenaamde “mind-body “bewegingsvormen zoals yoga, tai chi, chi gong en meditatie gekoppeld aan goede buikademhaling kan chronische stress verminderen. Deze stress kan de oorzaak zijn van een verminderde afweer tegen virussen en bacteriën.
Zonlicht
Lekker in de zon zitten is wel één van de leukste manieren om aan je gezondheid te werken.
Uit een onderzoek van de universiteit van Georgetown in Amerika blijkt dat de T-cellen in het lichaam hier sneller van gaan bewegen. En juist deze T-cellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Als ze sneller bewegen zijn ze sneller op de plek van een indringer om deze te vernietigen.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl
Navigeer snel naar
- Aangezichtspijn
- Achillespeesblessure
- Astma
- Blaasklachten
- Bronchitis
- Burnout
- Carpaal tunnel syndroom
- Chronische verkoudheid
- Coronavirus
- Darmklachten
- Depressie
- Fibromyalgie
- Hielspoor
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Immuunsysteem
- Kinderwens
- Knieklachten
- Long Covid
- Menstruatieklachten
- Migraine
- Misselijkheid
- Neuropathie
- Oorsuizen
- Osteoacupunctuur
- Overgang
- Pijnbestrijding
- Rugklachten
- Schouderklachten
- Slaapproblemen
- Slijmbeursontsteking
- Stoppen met roken
- Stress
- Tenniselleboog
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermoeidheidsklachten
- Voorjaarsmoeheid
- Zwangerschapsmisselijkheid