✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze
fibromyalgie acupunctuur

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Deze aandoening komt bij ongeveer 1 a 2% van de bevolking voor. De letterlijke vertaling van fibromyalgie is `pijn in bindweefsel en spieren´. Vrouwen zijn vaker aangedaan dan mannen en de aandoening openbaart zich vooral tussen het 25ste en 40ste levensjaar.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom met vooral spierpijn en spierstijfheid. Daarnaast kunnen meerdere andere symptomen optreden zoals vermoeidheid, darmklachten, hoofdpijn, slaapstoornissen, depressies, allergieën en concentratiestoornissen. Bij fibromyalgie (weke delen reuma) worden er anders dan bij reuma geen ontstekingen gevonden en ook het bloedonderzoek vertoont verder normale waarden.

Artsen kunnen vaak geen oorzaak vinden van de klachten en de patiënten zien er over het algemeen gezond uit. Dit kan leiden tot ontkenning en onbegrip van huisarts, werkgever, bedrijfsarts en soms ook de eigen sociale omgeving.

Kenmerken van fibromyalgie

  • Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de aanwezigheid van pijnpunten (tenderpoints) in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Deze tenderpoint komen aan twee zijden van het lichaam voor en zijn aan beide zijden pijnlijk;
  • Een diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten en dan vooral op de aanhechtingsplaats van de spieren aan de pezen;
  • Vermoeidheid;
  • Slaapproblemen;
  • Klachten nemen toe bij overbelasting, vocht, koude en spanningen.

Diagnose fibromyalgie

Het is moeilijk om de diagnose fibromyalgie te stellen omdat veel van de symptomen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Er is nog geen eenduidige oorzaak gevonden waarop teruggegrepen kan worden en geen test of bloedonderzoek aanwezig om fibromyalgie vast te stellen. Ook röntgenfotos geven geen afwijkend beeld. De diagnose wordt dan ook “klinisch “gesteld als er meerdere van de bovengenoemde kenmerken aanwezig zijn en andere oorzaken als bron van de klachten zijn uitgesloten.

Fibromyalgie behandelen met acupunctuur

De symptomen die bij fibromyalgie voorkomen zijn goed met acupunctuur te behandelen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat acupunctuur de aanmaak van endorfines in de hersenen stimuleert. Deze endorfines zijn lichaamseigen stoffen die een pijnstillende en ontspannende werking hebben. Daarnaast kan acupunctuur een gunstige werking hebben op stijfheid en de werking van het immuunsysteem.

De behandeling verbetert ook de doorbloeding van het aangedane weefsel waardoor het herstellend vermogen wordt vergroot. Deze verbeterde doorbloeding geeft weer een pijnstillend en ontspannend effect. Omdat er bij fibromyalgie patiënten vaak ook sprake is van vermoeidheid richt de behandeling zich er ook op het totale energieniveau te verhogen. Hoe fitter de patiënt zich voelt, hoe minder vaak ook de klachten zijn.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen naar 06-13764813 of mailen naar contact@acupunctuuroud.nl