De schouder is een complex gewricht in het menselijk lichaam en is zo gemaakt dat het in alle richtingen kan bewegen. Hierdoor is het in staat de arm de meest uiteenlopende handelingen te laten verrichten die we in het dagelijks leven nodig hebben zoals aan- en uitkleden, eten, werken, sporten en nog veel meer.
Doordat de schouder zo flexibel is en door de ingewikkelde opbouw van het schoudergewricht kan er ook veel misgaan in het gewricht. Ik zal eerst wat uitleggen over de bouw van het schoudergewricht en vervolgens wat nader ingaan op de meest voorkomende schouderklachten.
Hoe zit de schouder in elkaar?
De schouder wordt gevormd door drie botten.dit zijn het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. De schouder bestaat uit twee gewrichten die nauw met elkaar samenwerken zodat de armen alle kanten op kunnen bewegen.
Één van de gewrichten is het glenohumerale gewricht, dit is het gewricht tussen het schouderblad en de bovenarm en heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. De grote bol aan het einde van de bovenarm (caput humeri) draait in de kom van het schouderblad. Dit gewricht maakt het mogelijk om met de armen te draaien en van en naar het lichaam te bewegen. Zowel de kop als de kom van dit gedeelte van het schoudergewricht zijn bedekt met een laagje kraakbeen zodat de botten soepel over elkaar kunnen glijden.
Het tweede gedeelte van het schoudergewricht is het acromioclaviculaire gewricht of AC gewricht. Dit is een schuifgewricht dat de verbinding vormt tussen het schouderblad en het sleutelbeen. Dit gewricht vormt de top van het schoudergewricht en maakt het mogelijk om de armen boven het hoofd te heffen. Om de twee schoudergewrichten zitten diverse banden en spieren die naast de stabiliteit van het schoudergewricht ook de bewegingen sturen en begeleiden.
De meest voorkomende schouderklachten
Naast het beschrijven van de verschillende schouderklachten die voorkomen zal ik vervolgens aangeven wat acupunctuur bij deze schouderklachten kan betekenen.
De volgende schouderproblemen komen het meeste voor:
- Peesontsteking in de schouder
- Slijmbeursontsteking in de schouder
- Frozen shoulder
- Artrose in de schouder
Peesontsteking in de schouder
Een peesontsteking of tendinitis in de schouder komt vaak voor. De pezen verbinden de spieren met de botten. De pees is als het ware een kabel tussen de spier en het bot. De pees bestaat uit vezels welke niet zo rekbaar zijn. Bij een overbelasting ontstaat er een scheurtje in de pees en soms is ook de schede die de pees omkleedt aangetast.
Door deze beschadiging ontstaat er een ontstekingsreactie waarbij de pees ook opzwelt. De ontsteking van de pees veroorzaakt pijn in de schouder vooral bij bewegingen van de arm. De schouder kan ook gezwollen zijn en warm aanvoelen. Soms is bij het bewegen van de ontstoken pees ook een zacht gekraak of knisperend geluid te horen zijn.
Peesontsteking behandelen met acupunctuur
Acupunctuur is een goede behandelmethode voor een peesontsteking in de schouder. In de visie van de acupunctuur is er bij deze klacht sprake van een blokkade van de energie door overbelasting en de beschadiging die daaruit voortkomt. De energie hoopt zich als het ware op wat pijn en zwelling tot gevolg heeft.
Binnen de acupunctuur zijn er twee soorten energie die elkaars tegenpool zijn, de yang en
de Yin, vergelijkbaar met warm (Yang) en koud (Yin) water. Bij een peesontsteking is het de Yang die zich daar stuwt, vandaar dat het gebied ook vaak warm aanvoelt.
Met behulp van acupunctuur bij schouderklachten kunnen specifieke punten rondom de schouder worden genomen die deze blokkade opheffen en zorgen voor een goede energiedoorstroming van de pees in de schouder. De pijn wordt minder, de lokale zwelling zal verdwijnen en de doorbloeding verbeteren. Juist het verbeteren van de doorbloeding is ook belangrijk omdat hierdoor de stoffen worden aangevoerd die ontstekingsremmend zijn en het herstel bevorderen.
Bij acupunctuur voor schouderklachten zijn de lever- en galblaasenergie verantwoordelijk voor het herstel van spieren en pezen en er zullen dan ook punten op deze energiebanen (meridianen) worden genomen die het herstel van de geblesseerde pees in de schouder ondersteunen en versnellen.
Daar ik naast acupuncturist ook fysio- en manueeltherapeut ben zal ik indien nodig naast acupunctuur ook ‘westerse’ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Zo maak ik ook vaak gebruik van een laser die speciaal ontwikkeld is voor het behandelen van spier-, pees- en bandletsels. Deze laser verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe, versnelt herstel van beschadigd weefsel, is pijnstillend, vermindert zwelling en is ontstekingsremmend.
Daarnaast wordt er binnen de sportfysiotherapie ook gebruik gemaakt van een speciale behandelmethode voor de pezen, de zogenaamde diepe dwarse fricties. Ook deze kan ik in de behandeling integreren. Ik zal ook advies geven waar u zelf mee aan de slag kan zoals rekoefeningen van de spieren die betrokken zijn bij de klacht.
Aangezien ik in het verleden jarenlang (top)sporters heb begeleid kan ik op het gebied van deze blessure ook advies geven over de trainingsopbouw na herstel van de schouderklacht en om te voorkomen dat er weer een nieuwe klachten ontstaan.
Slijmbeursontsteking in de schouder
De medische naam voor een slijmbeursontsteking is bursitis. Bursa betekent slijmbeurs. Slijmbeurzen zijn stootkussentjes die gevuld zijn met een slijmerig vocht. De slijmbeurs werkt als een soort stootkussentje. Het is als het ware een kleine airbag op kwetsbare plekken bij de gewrichten.
We hebben vooral slijmbeurzen op plaatsen waar bescherming nodig is of om wrijving tussen lichaamsdelen te voorkomen zodat botten, spieren en pezen soepel kunnen bewegen. Daarnaast komen ook slijmbeurzen voor tussen botdelen die dicht op elkaar liggen zoals bij het schoudergewricht. De slijmbeurs in de schouder is het meest gevoelig voor een ontsteking. Vaak ontstaat deze blessure door overbelasting, bijvoorbeeld door langere tijd met de arm op hoogte bewegingen uit te voeren (plafond witten, schilderen, ramen lappen etc.).
Slijmbeursontsteking behandelen met acupunctuur
Acupunctuur is een goede behandelmethode om een slijmbeursontsteking in de schouder te behandelen. In de visie van de acupunctuur is er bij een ontsteking een blokkade van de doorstroming van de energie in de energiebanen die over of langs de ontsteking lopen. Hierbij is de verhouding tussen de Yin en Yang energie ook verstoord waarbij de Yang energie gaat overheersen. Dit overheersen van de Yang energie bij schouderklachten is wat we in de westerse geneeskunde een ontsteking noemen. Ik zal in de behandeling van deze schouderklachten dan ook acupunctuurpunten nemen die de doorstroming van de energie bevorderen alsmede punten die de Yang zal doen verminderen. Hierdoor zal de pijn verminderen of verdwijnen, de zwelling afnemen en de doorbloeding van het gebied verbeteren.
Frozen shoulder
Een frozen shoulder is een schouderklacht waarbij het kapsel om het schoudergewricht gaat krimpen en verdikken, vaak als gevolg van een kapselontsteking (adhesieve capsulitis). Als de klachten spontaan ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak spreekt men van een primaire frozen shoulder. Als de klachten ontstaan na een ongeluk, grote overbelasting of operatie wordt het een secundaire capsulitis genoemd.
Als acupuncturist en tevens fysio- en manueeltherapeut heb ik veel ervaring met het behandelen van een frozen shoulder. Vaak begint een frozen shoulder met een vervelende pijn in de schouder, in het volgende stadium voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. In de herstelfase nemen pijn en stijfheid af en kan de schouder steeds beter bewogen worden.
Frozen shoulder behandelen met acupunctuur
Schouderklachten waarbij sprake is van een frozen shoulder kunnen heel goed met acupunctuur worden behandeld. Acupunctuur kan zowel goed helpen om de pijn van de schouder te verminderen als de beweeglijkheid van het schoudergewricht te verbeteren.
In de zienswijze van de acupunctuur is er bij een frozen shoulder een blokkade van de energie in de meridianen die over of langs het schoudergewricht lopen. Ook is hierbij de balans tussen de Yin en de Yang energie verstoord waarbij de Yin energie gaat overheersen. Een teveel aan Yin veroorzaakt stijfheid, traagheid en minder souplesse. De acupunctuurpunten die ik zal behandelen bij deze schouderklacht zullen de doorstroming van de energie in en om het schoudergewricht bevorderen. Daarnaast zal ik acupunctuurpunten nemen die de Yin in het schoudergewricht verminderen en de Yang laten toenemen zodat er weer een evenwicht ontstaat. Dit leidt tot minder pijn, een verbeterde doorbloeding, minder stijfheid en dus een grotere bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.
Artrose of slijtage in het schoudergewricht
Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit en het wordt dunner, zachter en heeft geen gladde structuur meer. Er kunnen ook veranderingen ontstaan in het bot direct onder het kraakbeen. Soms ontstaan er ook zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van het gewricht.
Zowel in het gewricht tussen het schouderblad en de bovenarm (glenohumerale gewricht) als in het gewricht tussen tussen schouderblad en sleutelbeen (AC gewricht) kan artrose voorkomen. Meestal door het ouder worden gaat het kraakbeen in de gewrichten slijten. Ook langdurige ontstekingen in het schouder, een ongeval of overbelasting kunnen dit slijtage proces in gang zetten.
Vooral tijdens het bewegen kan de schouder bij artrose pijnlijk zijn. Daarnaast vallen vooral de stijfheid en het moeite hebben met bewegen op. Deze stijfheid is vooral aanwezig na een rustperiode zoals bij het opstaan na het slapen.
Acupunctuur bij slijtage of artrose in het schoudergewricht
Acupunctuur bij artrose/slijtage van het schoudergewricht wordt vooral toegepast om de pijn en stijfheid van de schouder te verminderen. Deze pijn en stijfheid van het schoudergewricht zijn ook weer een blokkade van de energie in de meridianen die over en langs het gewricht lopen. De balans tussen de Yin en Yang is verstoord waarbij er vooral sprake is van een teveel aan Yin. Deze overheersing van de Yin veroorzaakt pijn bij bewegen, moeilijker bewegen en stijfheid van het schoudergewricht.
De acupunctuurpunten die ik zal behandelen bij deze schouderklacht zullen de doorstroming van de energie in en om het schoudergewricht bevorderen. Ook zullen er acupunctuurpunten in de behandeling worden meegenomen die de Yin en Yang van het schoudergewricht weer met elkaar in balans zullen brengen.
Hierdoor zullen de pijn en stijfheid van de schouder verminderen, zal de doorbloeding verbeteren en de spieren rondom het schoudergewricht zich meer ontspannen.
Combinatie van fysio- en manuele therapie en acupunctuur
Omdat ik naast acupuncturist ook fysio- en manueeltherapeut ben zal ik indien nodig en in samenspraak met de patiënt ook ‘westerse’ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Zo kan ik naast manuele technieken ook gebruik maken van een laser die speciaal ontwikkeld is voor het behandelen van spier-, pees- en bandletsels. Deze laser verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe, versnelt het herstel van beschadigd weefsel, is pijnstillend, vermindert zwelling en is ontstekingsremmend.
Door mijn jarenlange ervaring in de sportfysiotherapie waarbij ik mij vooral heb gespecialiseerd in het behandelen van knie en schouderblessures kan ik ook advies geven waar u zelf mee aan de slag kan. Dit zou kunnen bestaan uit rek en/of krachtoefeningen van de spieren die invloed hebben op het schoudergewricht of raadgeving over een beter gebruik van de schouder in het dagelijks leven.
Voor meer informatie over acupunctuur bij schouderklachten of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl
Navigeer snel naar
- Aangezichtspijn
- Achillespeesblessure
- Astma
- Blaasklachten
- Bronchitis
- Burnout
- Carpaal tunnel syndroom
- Chronische verkoudheid
- Coronavirus
- Darmklachten
- Depressie
- Fibromyalgie
- Hielspoor
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Immuunsysteem
- Kinderwens
- Knieklachten
- Long Covid
- Menstruatieklachten
- Migraine
- Misselijkheid
- Nekklachten
- Neuropathie
- Oorsuizen
- Osteoacupunctuur
- Overgang
- Pijnbestrijding
- Rugklachten
- Schouderklachten
- Slaapproblemen
- Slijmbeursontsteking
- Stoppen met roken
- Stress
- Tenniselleboog
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermoeidheidsklachten
- Voorjaarsmoeheid
- Zwangerschapsmisselijkheid