✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Misselijkheid, de medische term hiervoor is nausea, is een vervelend gevoel in de maag en kan gepaard gaan met overgeven. Meestal is misselijkheid niet gevaarlijk en gaat het vanzelf weer over. Vaak gaat misselijkheid gepaard met de volgende klachten:

  • een futloos gevoel
  • een gebrek aan eetlust
  • overgeven en/of diarree
  • buikpijn en/of buikkrampen
acupunctuur bij misselijkheid

Oorzaken van misselijkheid

Bij misselijkheid wordt het braakcentrum in de hersenen geprikkeld om de maaginhoud te legen (overgeven). De meest voorkomende oorzaken van misselijkheid zijn:

  • Refluxziekte. Hierbij is er sprake van een zure oprisping, ook wel oesefagale reflux genoemd. Het maagzuur stroomt terug naar de slokdarm wat een brandend gevoel in de slokdarm veroorzaakt en tot misselijkheid kan leiden.
  • Infectie of virus. Zowel bacteriën als virussen kunnen misselijkheid veroorzaken. Als bacteriën in voedsel deze misselijkheid veroorzaken spreken we van een voedselvergiftiging. Ook virussen zoals bijvoorbeeld het norovirus (buikgriep) hebben misselijkheid tot gevolg.
  • Medicatie. Er zijn meerdere medicijnen die als bijwerking misselijkheid hebben. Zo kan bijvoorbeeld chemotherapie bij kankerbehandelingen de maag uit balans brengen en misselijkheid veroorzaken.
  • Zee- en reisziekte. Een autorit of een boottocht kunnen bij mensen ook misselijkheid veroorzaken. De zee- en reisziekte worden veroorzaakt doordat de hersenen een overvloed aan signalen binnenkrijgen veroorzaakt door de continue bewegingen. Vooral vanuit de evenwichtsorganen worden deze signalen afgegeven.
  • Voeding. Het spijsverteringsstelsel kunnen met bepaald voedsel minder goed omgaan. Vooral dierlijke vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken. Ook een teveel aan eten kan de maag zodanig belasten dat misselijkheid optreedt.
  • Alcohol. Door een te grote hoeveelheid alcohol wordt het maagslijmvlies zodanig geprikkeld dat er misselijkheid kan optreden. Alcohol stimuleert ook de zuurproductie in de maag wat ook weer hetzelfde gevolg kan hebben. Als de prikkeling van het maagslijmvlies te groot wordt, gaat de maagwand samentrekken en geeft men over.
  • Zwangerschap. Omdat ik veel patiënten met zwangerschapsmisselijkheid in mijn praktijk zie verschijnen, ga ik hier wat nader op in.

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Voor de meeste vrouwen is het moeilijk om eraan te ontkomen als ze zwanger zijn, zwangerschapsmisselijkheid. Voor veel vrouwen is het zelfs het eerste teken dat ze zwanger zijn.

Bij ongeveer 65% van de zwangere vrouwen treedt zwangerschapsmisselijkheid op. Misselijkheid komt vooral voor tussen de 6 en 12 weken maar kan ook aanhouden tot 20 weken. Bij 20% van de vrouwen duurt deze misselijkheid zelfs langer.

Vooral de eerste maanden van de zwangerschap komt misselijkheid voor, met name in de ochtend. Rond de vierde maand is dit meestal weer voorbij.

De baby heeft geen last van de misselijkheid en het is voor de baby ook niet schadelijk. Het is wel noodzakelijk om erop te letten dat de zwangere voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zeker als het braken veel optreedt.

Extreme zwangerschapsmisselijkheid waarbij gewichtsverlies voorkomt en de zwangere zich bijna continu ziek voelt, wordt ‘hyperemesis gravidarum’ genoemd.

Acupunctuur bij misselijkheid en zwangerschapsmisselijkheid

Acupunctuur is een prima behandelmethode om misselijkheid te behandelen.

In de visie van de acupunctuur is er bij misselijkheid sprake van een blokkade van de energie waardoor de energie niet alleen goed kan doorstromen maar ook het evenwicht tussen de verschillende energieën wordt verstoord. Binnen de acupunctuur zijn er twee soorten energie die elkaars tegenpool zijn, de Yin en de Yang. Dit is te vergelijken met koud (Yin) en warm (Yang) water. Deze energieën zouden samen in de goede richting moeten stromen waarbij de hoeveelheid Yin en Yang met elkaar in evenwicht zijn.

Bij misselijkheid is de doorstroming van de energie vanuit de maag richting de rest van het verteringsstelsel verstoord en gaat de Yang overheersen. Omdat Yang energie naar boven gericht is en Yin naar beneden, ontstaat er zo een opstijgende energie vanuit het maaggebied. Dit geeft een misselijk gevoel en kan zelfs tot overgeven leiden.

Bij een behandeling met acupunctuur worden punten op de energiebanen genomen die de volgende werkingen hebben:

  • Het opheffen van de blokkade in het maaggebied waardoor de energie weer in de goede richting kan stromen en de Yin en Yang in balans komen.
  • Het kalmeren van de zenuwen die de spijsvertering reguleren waardoor de misselijkheid verdwijnt.
  • Verminderen van de samentrekkingen in het maaggebied (overgeven) en de darmen (darmkrampen).
  • Het verminderen van de activiteit in de hersengebieden die deze misselijkheid activeren.

Omdat er bij misselijkheid ook nog andere factoren, zoals bijvoorbeeld stress (een teveel aan Yang) of vermoeidheid (te weinig Yin), een rol kunnen spelen, zal het aanpakken hiervan ook in de behandeling worden meegenomen.

Voor meer informatie over acupunctuur bij misselijkheid of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl