✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Een ontsteking van één van de slijmbeurzen bij een gewricht kan heel pijnlijk zijn. Naast de pijn komt ook vaak een bewegingsbeperking voor en kan er op de plaats van de aandoening een zwelling ontstaan. Ook kan de plek rood zijn en warm aanvoelen en kan er krachtsverlies optreden. Veel voorkomende slijmbeursontstekingen zijn rond de ellebogen, schouders, knieën en heupen.

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder kan de pijn ook uitstralen in de arm en bij de heup kan het uitstralende pijn in het been veroorzaken. Vooral een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak voor en wordt met zeer goede resultaten met acupunctuur behandeld.

acupunctuur bij een slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

De medische naam voor een slijmbeursontsteking is bursitis. Bursa betekent slijmbeurs. Zo een slijmbeurs is een klein zakje met vocht dat werkt als een stootkussentje.Het is als het ware een kleine airbag op kwetsbare plekken bij de gewrichten. Daarnaast komen ook slijmbeurzen voor tussen botdelen die dicht op elkaar liggen zoals bij het schoudergewricht. We hebben heel veel slijmbeurzen op plaatsen waar bescherming nodig is of om wrijving tussen lichaamsdelen te voorkomen zodat botten, spieren en pezen soepel kunnen bewegen. Heel veel gewrichten in het lichaam hebben een slijmbeurs.

De volgende slijmbeursontstekingen komen het meeste voor:

  • bursitis trochanterica (slijmbeursontsteking bij de buitenkant heup);
  • bursitis subacromialis (slijmbeursontsteking schouder);
  • bursitis prepatellaris (slijmbeursontsteking voor de knieschijf);
  • bursitis olecranon (slijmbeursontsteking in de elleboog);
  • bursitis calcanei (slijmbeursontsteking rondom achillespees).

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Acute slijmbeursontsteking

Deze vorm komt niet zo heel vaak voor en ontstaat na een ongeval of na een eenmalige overbelasting. Vaak is dit door een val op of een grote stoot tegen de slijmbeurs zoals bijvoorbeeld zijwaarts op de heup vallen of de elleboog hard stoten.

Chronische slijmbeursontsteking

Deze ontstaat door overbelasting. Dit komt bijvoorbeeld voor bij veel hardlopen waarbij een slijmbeursontsteking aan de zijkant van de heup kan ontstaan Ook overbelasting van de schouder na veel boven je macht werken (bijv. plafond witten) kan een slijmbeursontsteking opwekken.

Septische slijmbeursontsteking

Dit is een ontsteking die het gevolg is van een bacteriële infectie. Deze vorm is vaak acuut en wordt meestal veroorzaakt door een wondje in de buurt van de slijmbeurs.

Acupunctuur bij een slijmbeursontsteking

Acupunctuur is een goede behandelmethode om een slijmbeursontsteking te behandelen. Vooral acupunctuur bij slijmbeursontstekingen in de schouder wordt in de praktijk vaak
toegepast. In de visie van de acupunctuur is er bij een ontsteking een blokkade van de doorstroming van de energie in de energiebanen die over of langs de ontsteking lopen. Hierbij is de verhouding tussen de Yin en Yang energie ook verstoord waarbij de Yang energie gaat overheersen. Dit overheersen van de Yang energie bij de slijmbeurs is wat we in de westerse geneeskunde een ontsteking noemen.

Ik zal in de behandeling zowel acupunctuurpunten behandelen die de doorstroming van de energie in de energiebanen van het aangedane gebied bevorderen als punten die de Yang energie in dat gebied zal doen verminderen.

Omdat een slijmbeurs vaak bij en tussen botten en spieren/pezen ligt worden deze vaak ook door de ontsteking beïnvloed. Ik zal dan ook de meridianen die verantwoordelijk zijn voor de toestand en het herstel van botten, spieren en pezen in de behandeling meenemen. Hierdoor zal de pijn verdwijnen, de zwelling verminderen en de doorbloeding van het gebied verbeteren.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl