✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Knieklachten komen veel voor en bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Deze klachten kunnen geleidelijk aan ontstaan of acuut optreden zoals bij een sportblessure of ongeval. De symptomen die vaak worden gezien bij knieklachten zijn pijn, stijfheid, zwelling en bewegingsbeperking.

Er zijn meerdere soorten knieklachten en verschillende oorzaken. Acupunctuur is een uitstekende methode om knieklachten en kniepijn te behandelen.

acupunctuur neuropathie

Hoe zit de knie in elkaar?

De knie is een gewricht dat het bovenbeen, de knieschijf en het kuit en scheenbeen met elkaar verbindt. Het kniegewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het kniegewricht bestaat uit spieren, banden, zenuwen en kapsels. Gezamenlijk zorgen deze structuren voor een stabiele knie die goed en vrij kan bewegen.

De bekendste structuren in de knie zijn de kruisbanden (voorste en achterste kruisband), de meniscus (binnenste en buitenste meniscus) de binnen- en buitenband en het kraakbeen.

In de knie steunt het bovenbeen op het scheenbeen. Er zit kraakbeen op zowel het bovenbeen als het scheenbeen wat schokken opvangt en een soepelere beweging mogelijk maakt. Zowel de binnenste- als buitenste meniscus zorgen ervoor dat het kraakbeen wordt beschermd en maken het contactoppervlak in het gewricht groter zodat de inwerkende krachten beter worden verdeeld.

Aan de voorkant van de knie zit de knieschijf. Deze beschermt de knie en maakt het mogelijk op de knieën te zitten. Zowel de beide kruisbanden als de binnen en buitenband van de knie zorgen voor de stabiliteit en stevigheid van het kniegewricht. Hierdoor kunnen we dus lopen, springen, rennen, hurken en knielen.

De meest voorkomende knieblessures

Omdat er heel veel knieblessures en knie aandoeningen zijn zal ik mij hier beperken tot de meest voorkomende.

Jumpersknee of springersknie

Dit is een knieklacht die je oploopt als je kniepees overbelast is. Deze klacht treedt vooral op bij sporten waar je snelle, korte bewegingen moet maken en nog vaker bij sporten waarbij springen noodzakelijk is zoals volleybal, handbal en voetbal. Als je een constante zeurende pijn hebt net onder je knieschijf die erger wordt als je springt, aanzet of de trap op en afloopt is de kans groot dat dit een jumpersknee is.

Artrose in de knie

Artrose in de knie is een vorm van slijtage waarbij het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak is beschadigd. Meestal ontstaat dit geleidelijk maar het kan versterkt worden door verschillende factoren. Ouderdom is hiervan de voornaamste, maar ook eerdere blessures in de knie vergroten de kans op artrose.

Verrekte of gescheurde kniebanden

De kniebanden ondersteunen het kniegewricht en zorgen voor de stabiliteit. Ze verbinden onderbeen, bovenbeen en al het kraakbeen wat er tussen zit. Deze blessure komt het meest voor bij sporten waarbij je plotse of draaiende bewegingen maakt. Dit komt onder andere voor bij voetbal, tennis, volleybal en skiën.

Als je een blessure aan je kniebanden hebt kan je het gevoel hebben dat je door je knie zakt. Verder is de knie vaak stijf, pijnlijk en kan er een zwelling ontstaan. We hebben de binnenste en buitenste knieband en de kruisbanden. Een blessure van de binnenste knieband komt vaker voor dan die van de andere kniebanden.

Meniscus letsel

De meniscus is erg belangrijk voor het kniegewricht. Het brengt kracht over van het bovenbeen naar het onderbeen en zorgt ook voor stabiliteit in de knie. Ze werken ook als een soort stootkussen en beschermen het kraakbeen. Beschadiging van de meniscus wordt meestal veroorzaakt door een plots draaiende beweging. Bij deze beschadiging treedt er vaak een scheurtje op in de meniscus. We hebben een binnen- en een buitenmeniscus Bij letsel aan de meniscus is er vooral pijn bij draaibewegingen aan de zijde waar de meniscus gescheurd is. Verder kan je ook het gevoel hebben dat je door je knie zakt of dat de knie minder stabiel is.

Anterieure kniepijn, pijn bij de knieschijf of Chondromalacie Patellae

Bij anterieure kniepijn is de voorzijde van de knie pijnlijk. Vaak is het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf de oorzaak.Deze aandoening wordt Chondromalacie Patellae genoemd. Hierbij treedt een verweking en verruwing op van het gladde kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf.

Bij het buigen en strekken van de knie volgt de knieschijf (patella) deze beweging door heen en weer te glijden over het onderste deel van het bovenbeen. Onderaan de voorzijde van het bovenbeen is een soort groeve aanwezig die de knieschijf begeleidt tijdens het bewegen. Zowel in deze groeve als aan de achterkant van de knieschijf is kraakbeen aanwezig wat zorgt voor een soepel heen en weer bewegen van de knieschijf in deze groeve.

Door overbelasting of doordat de knieschijf niet goed aansluit op deze groeve bij het bewegen ontstaat er extra wrijving waardoor het kraakbeen wat beschadigt en pijnklachten ontstaan.

Vaak komt deze klacht voor op jongere leeftijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Bij goede behandeling hoeft deze kraakbeen beschadiging niet blijvend te zijn.

Knieklachten behandelen met acupunctuur

Acupunctuur is een goede behandelmethode om knieklachten en kniepijn te behandelen. Bij knieklachten of kniepijn kunnen zowel de banden, pezen als de kraakbeen structuren zijn aangedaan. Als de kniepees (jumpersknee) of de banden van de knie pijn veroorzaken is er in de visie van de acupunctuur sprake van een blokkade van de doorstroming van de energie in de energiebanen die over of langs de knie lopen.

Yin en Yang

Binnen de acupunctuur zijn er twee soorten energie die elkaars tegenpool zijn , de Yin en de Yang, vergelijkbaar met warm (Yang) en koud (Yin) water. Bij knieklachten of kniepijn waar de pees of banden de oorzaak van de pijn zijn is de verhouding tussen de Yin en de Yang energie verstoord waarbij vaak de Yang energie gaat overheersen. Dit overheersen van de Yang energie is wat we in de westerse geneeskunde een ontsteking noemen. Vaak is er bij deze kniepijn ook wat zwelling aanwezig.

Vaak als een klacht al langere tijd aanwezig is kan ook stijfheid van het kniegewricht aanwezig zijn, in dat geval is het niet de Yang maar de Yin de overheersende energie.

Met behulp van acupunctuur bij knieklachten of kniepijn veroorzaakt door de banden of pees kunnen specifieke acupunctuurpunten rondom de knie worden genomen die de blokkade opheffen en zorgen voor een goede energiedoorstroming in het aangedane gebied. De Yin en de Yang komen weer in evenwicht. De pijn wordt minder, de lokale zwelling zal verdwijnen, de doorbloeding verbeteren en de stijfheid wegraken. Juist het verbeteren van de doorbloeding is ook belangrijk omdat hierdoor stoffen worden aangevoerd die ontstekingsremmend zijn en het herstel bevorderen.

Bij acupunctuur voor knieklachten of kniepijn zijn twee energieën belangrijk voor het herstel van de pezen en banden en dit zijn de galblaas en de lever energie. Er zullen dan ook punten op deze energiebanen worden genomen die het herstel van de geblesseerde band of pees in de knie bevorderen.

Bij knieklachten of kniepijn veroorzaakt doordat de bot of kraakbeen structuren zijn aangedaan zoals artrose in het kniegewricht of pijn door de knieschijf (chondropathie patellae) is ook weer sprake van een balansverstoring tussen de Yin en Yang energie in het betroffen gebied. Acupunctuur bij artrose van het kniegewricht wordt vooral toegepast om de pijn en stijfheid van de knie te verminderen. Bij deze balansverstoring is er vooral sprake van een overheersende Yin energie. Dit leidt tot pijn bij bewegen, moeilijker bewegen en stijfheid van het kniegewricht.

De acupunctuurpunten die ik zal behandelen bij deze vorm van knieklachten zullen de doorstroming van de energie in en om het kniegewricht bevorderen en de Yin en Yang energie weer met elkaar in balans brengen. Omdat voor het herstel van bot en kraakbeen structuren vooral nieren energie belangrijk is zullen er ook acupunctuurpunten worden genomen die deze nieren energie versterken en daardoor het herstel van deze knieklacht bevorderen.

Combinatie acupunctuur met fysiotherapie en manuele therapie

Omdat ik naast acupuncturist ook fysio- en manueeltherapeut ben zal ik indien nodig en in samenspraak met de patiënt ook ‘westerse’ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Zo kan ik naast manuele technieken ook gebruik maken van een laser die speciaal ontwikkeld is voor het behandelen van spier-, pees-, en bandletsels. Deze laser verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe, versnelt het herstel van beschadigd weefsel, is pijnstillend, vermindert zwelling en is ontstekingsremmend.

Naast de acupunctuur bij knieklachten en kniepijn kan dit als extra ondersteuning worden ingezet.

Door mijn jarenlange ervaring in de sportfysiotherapie waarbij ik mij vooral heb gespecialiseerd in het behandelen van knie- en schouderblessures kan ik je ook advies geven waar je zelf mee aan de slag kan. Dit zou kunnen bestaan uit rek en/of kracht oefeningen van de spieren die invloed hebben op het kniegewricht of raadgeving over een beter gebruik van de knie in het dagelijks leven.

Voor meer informatie over acupunctuur bij neuropathie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl