✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Bij een hielspoor is er sprake van pijn onder de hiel vooral aan de voorkant van de hiel en soms ook aan de zijkanten. Het is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn en meer dan 10% van de mensen heeft er wel eens last van gehad. Hielspoor is goed met acupunctuur te behandelen waarbij ik soms de acupunctuur behandeling ook nog combineer met andere technieken.

Wat is een hielspoor?

Bij de aanhechting van de peesplaat die van de voorvoet naar de hiel loopt ontstaat een ontsteking. Deze peesplaatontsteking wordt een fasciitis plantaris genoemd. Soms is er bij deze aanhechtingop de hiel een benig uitgroeisel aanwezig en daar is dan vaak de ontsteking. Ook zonder dit benige uitsteeksel (de eigenlijke hielspoor) kan de peesplaat of het botvlies waar deze peesplaat mee in verbinding staat ook ontsteken. Vaak is er bij een hielspoor zowel sprake van een peesplaat als een botvliesontsteking (periostitis).

Hoe ontstaat een hielspoor?

Een hielspoor is een blessure die ontstaat door overbelasting. Bij deze overbelasting komt er te veel spanning op de peesplaat waardoor er te hard wordt getrokken aan de aanhechting op de hiel. Oorzaken van deze overbelasting kunnen zijn:

 • Te veel sporten;
 • Slechte schoenen;
 • Te weinig demping in de schoenen;
 • Overgewicht;
 • Veel en te lang staan;
 • Korte kuitspier;
 • Stijve voetzool;
 • Te weinig dempend vetweefsel onder de hiel (hielkussen atrofie).

Symptomen van een hielspoor

De symptomen van een hielspoor zijn:

 • Pijn onder de hiel (vooral ‘s ochtends bij het opstaan of na langere tijd stilzitten en dan weer opstaan. Na een tijdje lopen wordt deze pijn vaak weer minder omdat de doorbloeding beter wordt en de zenuwen adapteren aan de pijn);
 • Pijn onder de hiel bij langere tijd lopen;
 • Problemen om lang stil te staan (vooral bij mensen met een staand beroep is dit een probleem);
 • Hielpijn bij autorijden door de onnatuurlijke houding van de voet;
 • Stijf en gespannen gevoel van de hele onderkant van de voet.

Hielspoor behandelen met acupunctuur

Acupunctuur is een goede behandelmethode voor een hielspoor. In de visie van de acupunctuur is er bij deze klacht sprake van een blokkade van de energie bij het hielbeen door overbelasting waardoor er pijn ontstaat. Met behulp van acupunctuur kunnen specifieke punten in de voet en het onderbeen worden behandeld die deze blokkade opheffen en zorgen voor een goede energiedoorstroming van de hiel en voet.

De pijn wordt hierdoor minder, de lokale zwelling zal verdwijnen en de doorbloeding verbeteren. Juist het verbeteren van deze doorbloeding is belangrijk omdat hierdoor de stoffen worden aangevoerd die ontstekingsremmend zijn en het herstelproces in gang zetten.

Binnen de acupunctuur is de nierenergie belangrijk voor het herstel van botten en botvlies en de leverenergie heeft invloed op de pezen. Omdat hier zowel sprake is van een ontsteking van zowel de peesplaat als het botvlies van de hiel zal ik deze energieën ook in evenwicht brengen.

Daar ik naast acupuncturist ook fysio en manueeltherapeut ben zal ik indien nodig naast acupunctuur ook ‘westerse’ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Zo heb ik een speciaal voor het behandelen van een hielspoor ontwikkeld instrument om de peesplaat los te maken en te ontspannen om zo de trekkracht die bij de aanhechting van de peesplaat aanwezig is te verminderen. Ik zal ook advies geven waar u zelf mee aan de slag kan zoals rekoefeningen van de spieren die betrokken zijn bij de klacht, het gebruik van zachte inlegzooltjes, welke belasting te vermijden en oefeningen voor de voet.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl