✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Voor een grote groep mensen is het krijgen van een kind niet zo vanzelfsprekend. Ongeveer 15% van de stellen die een kinderwens hebben zoekt uiteindelijk medische hulp bij het proberen zwanger te raken. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Deze behandelingen zijn intensieve trajecten en kunnen goed met acupunctuur worden ondersteund.

Ook om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap dan aanzienlijk toeneemt.

acupunctuur bij zwangerschap onvruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid

Soms heeft een verminderde  vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak zoals problemen met de eierstokken of eileiders of is er sprake van de aandoening endometriose. Endometriose is weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt maar op plekken buiten de baarmoeder zit zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Deze stukjes weefsel doen mee met de menstruatie en kunnen tijdens de menstruatie ook bloedingen en pijn veroorzaken.

Verder kan ook een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of man leiden tot een lage kwaliteit van de ei-of de zaadcellen. In heel veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen , we spreken dan van onbegrepen onvruchtbaarheid. Ook kan een verstoorde menstruatiecyclus, vaak door een hormonale ontregeling, de vruchtbaarheid verminderen.

Acupunctuur bij verminderde vruchtbaarheid, IVF, ICSI en IU

IVF, ICSI en IUI zijn technieken die als doel hebben de kans op zwangerschap te vergroten. Zij zorgen ervoor dat één of meerdere eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen en na het slagen van de bevruchting zal de bevruchte eicel worden teruggeplaatst in de baarmoeder.

Naast veel positieve voordelen hebben deze behandelingen ook enkele nadelen. Zo is er niet altijd kans van slagen, is de belasting van de behandeling groot en gaat het vaak gepaard met veel stress. Acupunctuur kan deze behandelingen goed ondersteunen.

Acupunctuur bij verminderde vruchtbaarheid, IVF, ICSI en I

Voor de vruchtbaarheid van man en vrouw is van oudsher al veel aandacht binnen de acupunctuur geneeskunde.

Zo kan acupunctuur helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Daarbij versterkt het de energie van de gynaecologische organen, heeft het een positieve invloed op de hormoonhuishouding en zorgt het voor rust en minder stress.

Een onvervulde kinderwens kan veel stress geven en teveel spanning kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Veel vrouwen voelen zich veel beter na een acupunctuurbehandeling. Ze hebben meer energie en zijn relaxt.

Andere processen waar acupunctuur invloed op uitoefent zijn:

  • Het stimuleren van de bloedcirculatie in de eierstokken en de baarmoeder;
  • Het verbeteren van de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies;
  • Het versterken van het immuunsysteem;
  • Het verbeteren van de kwaliteit van de eicel;
  • Het verminderen van baarmoedercontracties bij terugplaatsing;
  • Het verminderen van de bijwerking van de medicatie.

Acupunctuur bij mannelijke (on)vruchtbaarheid

Ook bij mannelijke onvruchtbaarheid is acupunctuur goed toe te passen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positieve invloed heeft op het aantal en de beweeglijkheid van de zaadcellen.

Daarnaast is bij kinderwens een gezonde leefstijl zowel bij mannen als vrouwen belangrijk. Ook bij het verbeteren van leefstijl zoals minder roken en drinken, afvallen etc. kan acupunctuur een goede ondersteuning zijn.

Het is raadzaam 6 tot 8 weken voor een behandeling met IVF, ICSI of IUI een afspraak te maken voor behandelingen met acupunctuur om zo een de mogelijkheid te hebben om de processen in gang te zetten die invloed hebben op het ontstaan van een zwangerschap.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl