✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Het verhelpen van rugklachten met acupunctuur

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten, deze klachten komen namelijk bij vier van de vijf volwassenen voor. Dit kan eenmalig zijn maar rugklachten zijn vaak een terugkerend probleem. Doordat de rug bij bijna elke beweging van het lichaam wordt belast, hebben rugklachten grote invloed op ons dagelijks functioneren. De pijn zit bijna altijd in de onderrug en gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en soms zelf uitstraling naar billen en benen.

Rugklachten kunnen acuut optreden door een verkeerde beweging. Er is dan een heftige pijnscheut waarna men bijna niet meer kan bewegen of overeind komen. Dit wordt ook wel ‘spit‘ genoemd. Vaak ontstaan rugklachten ook als een zeurende pijn die langzaam verergert. De gevolgen van lage rugpijn zijn afhankelijk van de ernst zeer verschillend zoals moeite met zitten of overeind komen tot bijna niet meer kunnen staan en lopen. Ook slaapproblemen kunnen voorkomen doordat liggen of omdraaien in bed te veel pijn veroorzaakt.

rugpijn rugklachten acupunctuur

Oorzaken van rugklachten

Er zijn meerdere oorzaken die (met name lage) rugpijn kunnen veroorzaken. Vaak is de oorzaak een langdurig verkeerde werk- of zithouding waarbij te weinig beweging plaatsvindt. Hierdoor wordt vooral de onderrug te veel op dezelfde plaats belast wat pijn kan veroorzaken.

Enkele voorbeelden van wat rugpijn kan veroorzaken:

  • Verkeerde werkhouding;
  • Verkeerde zithouding;
  • Te weinig lichaamsbeweging;
  • Zwaar tillen;
  • Stress;
  • Ernstige vermoeidheid;
  • Lichaamsbouw;
  • Erfelijke factoren.

Voor een goede acupunctuur behandeling is het noodzakelijk om na te vragen hoe de klachten zijn ontstaan en welke invloeden de pijn verergeren. Zodoende kan niet alleen de klacht verholpen worden maar kan er ook voor worden gezorgd dat de klacht niet terug komt.

Omdat ik naast acupuncturist ook fysiotherapeut ben zal ik ook op een ‘westerse’ manier naar uw klacht kijken en dit in de behandeling integreren.

Het verhelpen van rugpijn met acupunctuur

Rugpijn kan uitstekend worden behandeld met acupunctuur. De acupunctuur behandeling richt zich allereerst vooral op de pijnbestrijding en de spierontspanning. Dit is belangrijk omdat de rugpatiënt de rug dient te bewegen omdat beweeglijkheid nodig is voor een goed herstel.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar factoren die samenhangen met het ontstaan van de rugklachten. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld stress en vermoeidheid. Dit wordt in de behandeling meegenomen om op deze manier tot een beter resultaat te komen. Omdat rugpijn vaak ook voortkomt uit energieblokkades elders in het lichaam zullen deze worden opgeheven en worden er acupunctuurpunten genomen die de rug versterken.

Vervolgens wordt de energie-huishouding in balans gebracht waardoor niet alleen de klachten verdwijnen, maar u zich ook fitter gaat voelen en de kans op het opnieuw ontstaan van de rugpijn veel minder is.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u altijd contact met mij opnemen. Hiervoor kunt u bellen op telefoonnummer 06-13764813 of klikt u op onderstaande knop.