✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Aangezichtspijn komt redelijk veel voor en is een erg pijnlijke en vervelende aandoening. De pijn lokaliseert zich aan één zijde van het gezicht meestal aan één wang of kaak. De pijn kan ook uitstralen naar de neusvleugel of bovenlip. De pijn komt plotseling op en is hevig, stekend en brandend.

acupunctuur aangezichtspijn

Vaak wordt de pijn uitgelokt door spreken, kauwen, tanden poetsen, gezicht wassen, kou of stress. Hierdoor durven mensen soms niet te eten of te praten in een periode dat ze veel last hebben. Ook kan de pijn worden opgewekt door het aanraken van een bepaalde plek in het betrokken gebied zoals bij wassen, scheren of je gezicht insmeren.

 

Aangezichtszenuw

De aangezichtspijn wordt veroorzaakt door de aangezichtszenuw of wel de Nervus Trigeminus. De aandoening wordt Trigeminusneuralgie genoemd wat pijn in de Trigeminus zenuw betekent. De Nervus Trigeminus bestaat uit drie takken in het gezicht en vaak komt de pijn voor in één van deze takken. Als de pijn wordt gevoeld in het voorhoofd gaat het om de eerste tak. Zit de pijn in de bovenkaak, de neusvleugel of de bovenlip gaat het om de tweede tak. Bij pijn in de onderkaak, onderlip of tong is de derde tak aangedaan.

Tussen de aanvallen door zijn de patiënten meestal pijnvrij en is het gevoel normaal.

 

Aangezichtspijn en westerse geneeskunde

In de westerse geneeskunde is het vaak niet zo gemakkelijk om de pijn te bestrijden. Pijnstillers en anti epileptica behoren tot de mogelijkheden maar hebben natuurlijk ook bijwerkingen. Als dit niet voldoende helpt kan er chirurgisch worden ingegrepen aan de wortel van de aangezichtszenuw bij het oor.

Soms wordt verondersteld dat een bloedvat op de zenuw drukt en die worden dan van elkaar gescheiden. Helaas wordt er bij het westerse onderzoek van de aangezichtspijn niet altijd een oorzaak gevonden die kan worden verholpen.

 

Aangezichtspijn bestrijden met acupunctuur

Acupunctuur kan heel goed helpen bij aangezichtspijn en meestal verdwijnen de klachten geheel of voor het grootste gedeelte. Bij een acupunctuur behandeling wordt vooral gekeken naar de toestand van de energiebanen (meridianen) die over het gezicht lopen. Pijn in het gebied van de energiebanen wil zeggen dat de stroom van energie in dit netwerk verstoord is. De omstandigheden die invloed hebben op de pijn geven ook een aanwijzing hoe deze verstoring eruit ziet.

Er zijn in de denkwijze van de acupunctuur 2 soorten energie, de Yin en de Yang. Wanneer deze 2 energieën in de meridianen met elkaar in evenwicht zijn is er geen pijn in het gebied waar deze meridianen lopen. Zodra de Yin of de Yang energie in de energiebaan gaat overheersen kunnen er symptomen optreden.

 

Balansverstoring

Als acupuncturist zal ik dan ook specifieke vragen stellen om te achterhalen hoe deze verstoring eruit ziet. Als bijvoorbeeld warmte goed doet en koude de pijn verergert is er sprake van een dIsbalans waarbij de Yin energie overheerst. Als omgekeerd warmte de pijn verergert en koude dit vermindert is er een onbalans waarbij de Yang energie overheerst. Zo kunnen ook bewegingen zoals kauwen, praten en lachen de pijn oproepen, ook dan is Yang de overheersende energie. Zo zijn er meerdere factoren die de pijn kunnen beïnvloeden en mij als acupuncturist aangeven hoe de balansverstoring eruit ziet.

 

Herstellen van de balans met acupunctuur

Vaak is er bij aangezichtspijn sprake van een disbalans waarbij de Yang energie groter is dan de Yin energie. Tijdens de acupunctuur behandeling worden in de betroffen meridianen waar de pijn optreedt punten behandeld die de balans tussen de Yin en Yang herstellen waardoor de pijn vermindert of zelfs geheel verdwijnt. Ook wordt er gekeken of er nog andere factoren meespelen die invloed hebben op de onbalans zoals bijvoorbeeld stress, ontstekingen of vermoeidheid. Zijn één of meerdere van deze oorzaken aanwezig wordt dat ook in de behandeling meegenomen om tot een sneller en blijvender resultaat te komen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl