Blaasklachten zoals een blaasontsteking komen vaak voor en kunnen heel hinderlijk zijn. Ze komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meest voorkomende klachten zijn blaasontsteking en incontinentie (ongewild urineverlies). Veel vrouwen met deze ongemakken leren er mee omgaan terwijl er vaak goede behandelmogelijkheden zijn.
Blaasontsteking
De urine die in de blaas wordt verzameld verlaat via de urinebuis het lichaam. Bacteriën kunnen van buitenaf in de urinebuis en blaas terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Dit is een blaasontsteking. Meestal zijn deze bacteriën afkomstig van het gebied rondom de anus maar ook tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën via de urinebuis de blaas bereiken. Verder kunnen ook zwangerschap, de menopauze of onze persoonlijke hygiëne de oorzaak zijn.
Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen en zijn hierdoor gevoeliger voor een blaasontsteking. Een langere urinebuis vormt een betere bescherming tegen bacteriën van buitenaf. Mannen kunnen wel een blaasontsteking oplopen maar veel minder snel. Bij mannen kan bij een blaasontsteking ook de prostaat ontstoken raken, deze ligt namelijk als een klier om de urinebuis.
Een blaasontsteking kan heel pijnlijk zijn met vaak een branderig gevoel tijdens het plassen. Andere symptomen zijn een drukkend gevoel net boven het schaambeen of in de onderrug, een continue aandrang om te plassen, steeds kleine beetjes plassen en soms ook kleine bloedspoortjes in de urine.
Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking kan een urinetest worden gedaan.
Incontinentie
Het niet kunnen ophouden van urine wordt incontinentie genoemd. Er kan urineverlies zonder aandrang zijn, dit heet stress of inspanningsincontinentie. Dit treedt bijvoorbeeld op bij lachen, hoesten of rennen. De oorzaak hiervan zijn verzwakte bekkenbodemspieren en komt vaak voor na een zwangerschap of het bereiken van een hogere leeftijd. Een andere vorm is aandrangincontinentie wat zowel bij mannen als vrouwen voor kan komen.
Hierbij is er wel aandrang maar kan de urine niet op worden gehouden. Mogelijke oorzaken zijn blaasontsteking, suikerziekte, prostaatvergroting of een neurologische aandoening. Bij een overactieve blaas is er sprake van meer dan 8x per dag een sterke aandrang om te plassen maar de urine kan wel worden opgehouden.
Blaasklachten en blaasontsteking behandelen met acupunctuur
De acupuncturist zal allereerst proberen te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Als bijvoorbeeld blijkt dat een patiënt vaker last heeft van een blaasontsteking kan er sprake zijn van een verminderde weerstand en zal de behandeling zich vooral daar op richten. De energie die verantwoordelijk is voor onze afweer wordt in de acupunctuur Wei Qi genoemd. Er zijn specifieke acupunctuurpunten die deze Wei Qi versterken. Als de Wei Qi (dus de afweer) sterker is hebben bacteriën veel minder kans zich te vermeerderen en een ontsteking te veroorzaken.
Daarnaast worden natuurlijk ook symptomen die aanwezig zijn, zoals pijn en drukkend gevoel aangepakt. Een blaasontsteking wordt in de acupunctuur als “vuur in de blaas“ gezien en er worden door de acupuncturist dan ook punten aangeprikt die dit “vuur “uit de blaas halen. In westerse terminologie is dit hetzelfde als de ontsteking aanpakken.
In het algemeen is een blaasontsteking goed met acupunctuur te behandelen en is de kans op het steeds weer optreden van een blaasontsteking ook veel minder of weg. Bij incontinentie wordt vooral de spierspanning rondom de blaas en van de bekkenbodem in evenwicht gebracht wat vaak ook tot een duidelijke vermindering of zelfs verdwijnen van de klachten leidt. Bij incontinentie is het vaak ook raadzaam de hulp van een bekkenbodem therapeut in te schakelen voor een nog beter resultaat.
Voor meer informatie over acupunctuur bij een blaasontsteking of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl
Navigeer snel naar
- Aangezichtspijn
- Achillespeesblessure
- Astma
- Blaasklachten
- Bronchitis
- Burnout
- Carpaal tunnel syndroom
- Chronische verkoudheid
- Coronavirus
- Darmklachten
- Depressie
- Fibromyalgie
- Hielspoor
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Immuunsysteem
- Kinderwens
- Knieklachten
- Long Covid
- Menstruatieklachten
- Migraine
- Misselijkheid
- Nekklachten
- Neuropathie
- Oorsuizen
- Osteoacupunctuur
- Overgang
- Pijnbestrijding
- Rugklachten
- Schouderklachten
- Slaapproblemen
- Slijmbeursontsteking
- Stoppen met roken
- Stress
- Tenniselleboog
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermoeidheidsklachten
- Voorjaarsmoeheid
- Zwangerschapsmisselijkheid