✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze
Een achillespeesblessure is een aandoening die vooral voorkomt bij sporters en ontstaat door overbelasting. Ongeveer 8% van de hardlopers heeft last van deze blessure maar ook bij andere sporters kan deze blessure optreden. Vooral mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 hebben het grootste risico op een achillespeesblessure.
Acupunctuur bij achillespeesblessure

Wat is een achillespeesblessure?

De achillespees is de grootste en sterkste pees van ons lichaam. Het is een soort kabel die de kuitspieren verbindt met de achterkant van het hielbeen. Zodra de kuitspieren aanspannen wordt de voet naar beneden gedrukt en zetten we af. De pees wordt dus belast bij lopen, hardlopen of springen. Je kunt een achillespeesblessure krijgen als je de pees meer belast dan gewoonlijk. Dit kan zijn bij een te hoge (sport)belasting of een te snelle opbouw van de (sport)belasting.

Ook verandering van de ondergrond waarop gesport wordt of ander schoeisel kunnen zorgen voor overbelasting. Achillespeesblessures komen het meeste voor bij hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen of sprongen maken. Ook niet sporters kunnen deze blessure krijgen, vaak dan ook door een langdurige belasting in het dagelijks leven welke normaal niet gemaakt wordt zoals bijvoorbeeld een lange wandeling. Er ontstaan beschadigingen in het peesweefsel wat vaak gepaard gaat met zwelling en pijn. De achillespees kan verdikt en ook rood zijn.

De klachten bij een achillespeesblessure

Meestal begint een achillespeesblessure met pijn en/of stijfheid bij het opstaan. Deze pijn wordt vooral gevoeld boven het hielbeen.

De klachten kunnen daarna als volgt toenemen;

 • Pijn of stijfheid de ochtend na een activiteit
 • Pijn of stijfheid tijdens de warming up die vervolgens afneemt en weer terugkomt tijdens en na de activiteit
 • Constante pijn tijdens een activiteit en de eerste dagen erna
 • Constante pijn in het dagelijkse leven.

Hoe kan je een achillespeesblessure voorkomen?

 • Bouw de belasting geleidelijk op zodat ook de pees de mogelijkheid heeft om tijdig sterker te worden voor deze belasting
 • Voorkom te grote veranderingen in belasting
 • Blijf in beweging, als de achillespees te weinig belast wordt past hij zich hierop aan en neemt zijn belastbaarheid af.

Wat te doen bij beginnende klachten?

 • Stop met de belastende oefen-/trainingsvormen waarna de klacht is ontstaan. Pas deze zo aan dat de belasting op de pees veel minder is en neem langere rustpauzes tussen de dagen dat wordt gesport
 • Luister goed naar de signalen die het lichaam geeft, wanneer de pijn de ochtend na de activiteit toeneemt is de belasting te hoog geweest.
 • Voorkom dat je langere tijd helemaal niets doet, hierdoor zal de pees zwakker en dus minder belastbaar worden
 • Zoek hulp van een professionele hulpverlener met verstand van sportblessures.

Achillespeesblessure behandelen met acupunctuur

Acupunctuur is een goede behandelmethode voor een achillespeesblessure. In de visie van de acupunctuur is er bij deze klacht sprake van een blokkade van de energie door overbelasting en de beschadiging die daaruit voortkomt. De energie hoopt zich als het ware op wat pijn en zwelling tot gevolg heeft. Met behulp van acupunctuur kunnen specifieke punten rondom de achillespees en in de kuit worden genomen die deze blokkade opheffen en zorgen voor een goede energiedoorstroming van de achillespees.

De pijn wordt minder, de lokale zwelling zal verdwijnen en de doorbloeding verbeteren. Juist het verbeteren van deze doorbloeding is belangrijk omdat hierdoor de stoffen worden aangevoerd die ontstekingsremmend zijn en het herstelproces in gang zetten.

Binnen de acupunctuur zijn de lever- en galblaasenergie verantwoordelijk voor het herstel van spieren en pezen en er zullen dan ook punten op deze energiebanen (meridianen) worden genomen welke dit herstel van de achillespees ondersteunen en versnellen.

Daar ik naast acupuncturist ook fysio en manueeltherapeut ben zal ik indien nodig naast acupunctuur ook ‘westerse’ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Zo maak ik bij achillespeesblessures ook vaak gebruik van een laser, speciaal ontwikkeld voor het behandelen van spier-, pees- en bandletsels. Deze laser verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe, versnelt herstel van beschadigd weefsel, is pijnstillend, vermindert zwelling en is ontstekingsremmend.

Daarnaast wordt er binnen de sportfysiotherapie ook gebruik gemaakt van een speciale behandelmethode voor pezen, de zogenaamde diepe dwarse fricties, en ook deze zal ik eventueel toepassen.

Ik zal ook advies geven waar u zelf mee aan de slag kan zoals rekoefeningen van de spieren die betrokken zijn bij de klacht.

Aangezien ik in het verleden jarenlang (top)sporters heb begeleid kan ik op het gebied van deze blessure ook advies geven over de trainingsopbouw na herstel van de blessure en over het voorkomen van een nieuwe blessure.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl