✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Wat is een burnout?

Een burnout is een veel voorkomende klacht in onze drukke hectische samenleving. Een burnout is bijna altijd het gevolg van een emotionele overbelasting die langere tijd heeft geduurd en waarbij de eigen grenzen zijn overschreden. Deze opeenstapeling van stressklachten kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door werkstress, veel zorgtaken (bijvoorbeeld mantelzorg), familie en gezinsproblemen, veel veranderingen (verhuizing, nieuwe baan of functie) etcetera.

Bij een burnout is het lichaam als het ware ‘opgebrand’ en zijn de reserves gebruikt. Er is een totaal gebrek aan energie waardoor het normale functioneren en genieten in het dagelijkse leven niet meer lukt. Er is sprake van zowel een emotionele als een lichamelijke uitputting. Dit kan gepaard gaan met meerdere klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid, nervositeit, hyperventilatie, maag en darmproblemen, prikkelbaarheid etc. Het is een situatie die als uiterst onprettig wordt ervaren omdat naast de lichamelijke en emotionele problemen ook het sociale en werkzame leven wordt beïnvloed. Vaak hebben mensen met een burnout niet meer de energie om te presteren op het werk en kunnen niet meer voldoen aan de eisen die worden gesteld. Het gevolg is dat het werk tijdelijk moet worden gestaakt of dat er minder wordt gewerkt. Dit kan weer schuldgevoelens tot gevolg hebben en als men daarnaast ook nog vrienden en familie gaat mijden omdat alles ’teveel’ is ligt een sociaal isolement om de hoek.

acupunctuur burnout

Burnout verhelpen met acupunctuur

Bij een burnout is het ontbreken van energie het grootste probleem. De energie wordt volledig opgeslokt door de stress welke wordt ervaren door onrust in het hoofd en spanning in het lichaam. Door deze continu aanwezige stress is er een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol wat ook weer lichamelijke en emotionele klachten tot gevolg heeft De acupunctuur behandeling richt zich aanvankelijk eerst op het verminderen van de spanning in het lichaam en het verkrijgen van meer rust in het hoofd.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hierdoor ook de cortisolniveaus zich weer normaliseren waardoor diverse processen in het lichaam weer normaler gaan verlopen.

Daarnaast zijn er specifieke acupunctuurpunten die het weer opbouwen van energie in het lichaam ondersteunen zodat het reservevat , wat bijna volledig leeg was , weer aangevuld kan worden.

Ook de andere klachten die naast de lichamelijke en emotionele uitputting aanwezig kunnen zijn zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, hoofdpijn, nervositeit etc worden aangepakt.

Ik besteed bij de behandeling van een burnout dus zowel aandacht aan de lichamelijke als de emotionele symptomen. Binnen de acupunctuur worden lichaam en geest als één geheel gezien die elkaar wederzijds beïnvloeden.

Naast acupunctuur is bij het herstel van een burnout ook belangrijk om het een periode wat rustiger aan te doen of zelfs helemaal rust te nemen. Dit kan van enkele weken tot een aantal maanden duren. Vragen als “hoe ben ik in deze burnout terecht gekomen “en “hoe ga ik dit veranderen “ zullen natuurlijk ook opgelost moeten worden om in de toekomst te voorkomen weer in dezelfde situatie terecht te komen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl