✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze

Dat roken schadelijk kan zijn voor de gezondheid, weet iedereen wel, en veel mensen willen dan ook stoppen met roken. Of je nu stopt met roken in Stoptober, aan het begin van het nieuwe jaar, of op een ander willekeurig moment, het is voor de meeste mensen moeilijk. Stoppen met roken is niet makkelijk door de sterke ontwenningsverschijnselen die zowel lichamelijk als mentaal zijn. Acupunctuur kan hierbij een goede ondersteuning geven, waarbij het stoppen met roken een grotere kans van slagen heeft.

helpt acupunctuur bij stoppen met roken?

Wat is een verslaving?

Als je een verslaving hebt, ben je afhankelijk van een bepaald middel of gedrag en kun je moeilijk zonder. Voorbeelden van verslavende middelen zijn sigaretten, drugs of alcohol. Bij verslavend gedrag kan het bijvoorbeeld gaan om gokken of gamen. Pogingen om het gebruik of gedrag te verminderen lukken vaak niet, en de verslaving heeft vaak veel invloed op het dagelijkse leven.

Kenmerken van een verslaving

Bij een verslaving is er sprake van minimaal 2 van de volgende kenmerken:

 • Het middel wordt vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt dan gewild.
 • Pogingen om te stoppen of minderen mislukken.
 • Het kost veel tijd om aan het middel te komen, het te gebruiken of van het effect te herstellen.
 • Steeds het verlangen of de drang om het middel te gebruiken.
 • Door het gebruik kan het dagelijks functioneren worden beïnvloed.
 • Het wordt ook nog gebruikt in situaties waarbij het lichamelijk gevaarlijk is (bijvoorbeeld astma, hoge bloeddruk).
 • Het wordt nog gebruikt terwijl er een lichamelijk of psychisch probleem is dat waarschijnlijk veroorzaakt of verergerd wordt door gebruik van het middel.
 • Steeds meer van het middel is nodig om het gewenste effect te verkrijgen.
 • Er zijn ontwenningsverschijnselen als er gestopt wordt met het verslavende middel.

Welke ontwenningsverschijnselen zijn er bij het stoppen met roken?

Niet iedereen heeft last van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen stoppen met roken terwijl ze daar enorm tegenop zien, maar als ze eenmaal stoppen, blijkt het heel erg mee te vallen. Een grote groep rookstoppers ervaart in meer of mindere mate wel enige afkickverschijnselen. De meest voorkomende afkickverschijnselen zijn:

 • Chagrijnig zijn
 • Somberheid
 • Gevoel van onrust of paniek
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapstoornissen
 • Meer eetlust
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Trillen
 • Hoesten

Het mentale deel van stoppen met roken

Het besluit om te stoppen met roken heeft zowel invloed op het lichamelijke als het mentale deel van ons. Vooral deze mentale aspecten maken het stoppen met roken zo moeilijk. Roken heeft namelijk vooral te maken met bepaalde gewoonten die doorbroken moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn even een sigaretje na het avondeten, in de pauze, bij een glaasje wijn of bij een kop koffie. Roken wordt vooral geassocieerd met gezelligheid en ontspanning. Het is vaak een ‘beloning’ in de pauze of na een dag hard werken. Doordat rokers deze gewoonten al zo lang doen, is het als het ware ook vastgelegd in onze hersenen. De hersenen koppelen deze omstandigheden aan het roken van een sigaret, en zo ontstaat er een behoefte die vanuit de hersenen wordt aangestuurd. Omdat we bij een acupunctuurbehandeling zowel naar lichaam als geest als geheel kijken, wordt dit emotionele deel van het roken natuurlijk ook in de behandeling meegenomen.

Emoties

Vaak roken mensen ook om met bepaalde emoties om te gaan, zoals stress, verdriet of angst. Deze emoties worden als het ware verdoofd door de afleiding en ontspanning die het roken geeft. Het stoppen met roken kan deze emoties dan weer versterken. Naast acupunctuur is het ook belangrijk om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om als emotionele uitlaatklep te dienen en zo de rookbehoefte te verminderen, zoals bijvoorbeeld wandelen of een andere activiteit om af te leiden.

Acupunctuur kan helpen bij stoppen met roken

Met een acupunctuurbehandeling verminderen de ontwenningsverschijnselen zodanig dat het veel makkelijker is om het stoppen met roken vol te houden. Vaak verdwijnen de ontwenningsverschijnselen helemaal. Het is wel belangrijk om zelf ook gemotiveerd te zijn om te stoppen met roken om tot een blijvend resultaat te komen.

In de denkwijze van de acupunctuur zijn er 2 soorten energie die elkaars tegenpool zijn, de Yin en de Yang, vergelijkbaar met koud (Yin) en warm (Yang) water. Deze energieën stromen door energiebanen, meridianen genoemd. In een normale situatie is er een balans tussen de hoeveelheid Yin en Yang energie in een meridiaan. Bij het stoppen met roken raakt de verhouding tussen de Yin en Yang energie verstoord, waarbij de Yang energie gaat overheersen. De ontwenningsverschijnselen die bij het stoppen met roken optreden zijn dan ook vooral symptomen waarbij de Yang de boventoon voert, zoals onrust, zweten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, etc.

Als acupuncturist zal ik allereerst proberen vast te stellen welke energiebaan of energiebanen vooral betroffen zijn. Vervolgens zal ik op de betroffen meridianen specifieke acupunctuurpunten nemen die de Yang in deze meridiaan verminderen. Omdat er vaak ook sprake is van een blokkade die de goede energiedoorstroming verstoort, zullen er ook acupunctuurpunten worden behandeld die deze blokkade opheffen. De Yin en Yang komen hierdoor weer met elkaar in evenwicht, en de ontwenningsverschijnselen zullen minder worden en ook vaak verdwijnen.

Vermoeidheid, stress en hormoonschommelingen (overgang, menstruatie) kunnen ook de balans tussen de Yin en Yang verstoren. Als hier sprake van is, zal dit natuurlijk ook in de behandeling worden meegenomen. De acupunctuurpunten die ik zal behandelen zullen dus niet alleen zorgen voor een goede energiedoorstroming van het aangedane gebied, waarbij een balans ontstaat tussen de Yin en Yang energie, maar zullen tevens de onderliggende oorzaak van deze balansverstoring aanpakken.

De acupunctuurbehandeling richt zich zowel op de lichamelijke als de geestelijke aspecten van de ontwenningsverschijnselen en zal het stoppen met roken veel eenvoudiger maken. Doordat ook punten worden genomen die de longenenergie versterken, voelen mensen zich vaak veel energieker. Punten die invloed hebben op de wilskracht zullen ook zeker onderdeel van de behandeling zijn.

Voor meer informatie over acupunctuur bij stoppen met roken of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer: 06-13764813 of mailen naar het adres: contact@acupunctuuroud.nl