✓ Wordt vaak vergoed | ✓ 25 jaar ervaring | ✓ Natuurlijke geneeswijze
tenniselleboog acupunctuur

Wat is een tenniselleboog?

De tenniselleboog of tennisarm is een ontsteking van een pees ter hoogte van de buitenkant van de elleboog. Deze pees is de verbinding van de onderarmspieren met de buitenste elleboogknobbel. Deze spieren lopen over de buitenkant van de onderarm van de elleboog naar de pols. Deze spieren zorgen voornamelijk voor het strekken van de pols en vingers.

Bij een tenniselleboog wordt de pijn gevoeld aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn straalt soms ook uit in de onderarm, pols en vingers. De blessure bestaat uit kleine scheurtjes en littekenvorming ter hoogte van de peesaanhechting van de spier. Vaak gaat dit samen met een hoge spierspanning van deze spier in de onderarm.

Oorzaken van een tenniselleboog

Gek genoeg ontstaat een tenniselleboog of tennisarm niet alleen door tennis. De klacht wordt namelijk veroorzaakt door een overbelasting die het gevolg is van het veelvuldig herhalen van dezelfde beweging, waarbij een grijpbeweging van de hand vaak samengaat met een draaibeweging van de onderarm. Dit gebeurt continu bij tennissen maar ook met heel veel andere activiteiten in ons dagelijks leven. Vooral tijdens klussen en tuinieren zoals indraaien van schroeven, schuren en schilderen, uitwringen van een poetsdoek, schoffelen, snoeien, timmeren etcetera.

Omdat de pijn bij een beginnende tenniselleboog nog niet zo erg is en vaak voor ‘stijve spieren‘ wordt aangezien gaan mensen vaak nog door met hun belastende activiteiten. Daarna neemt de pijn toe over heel het ellebooggewricht en begint uit te stralen over de spieren van de onderarm. De pijn kan gepaard gaan met heftige pijnscheuten zodra men iets vastgrijpt.

Een tenniselleboog behandelen met acupunctuur

Acupunctuur is een goede behandelmethode voor een tenniselleboog. In de visie van de acupunctuur is er bij een deze klacht sprake van een blokkade van de energie in de onderarm door overbelasting, waardoor pijn ontstaat. Met behulp van acupunctuur kunnen specifieke punten in de arm worden behandeld die deze blokkade opheffen en zorgen voor een goede energiedoorstroming van de arm.

De pijn wordt hierdoor minder, de zwelling zal verdwijnen en de doorbloeding verbeteren. Daarnaast worden er punten behandeld die het herstel van het beschadigde pees en spierweefsel zullen verbeteren.

Doordat ik naast acupuncturist ook fysio- en manueel therapeut ben zal ik indien nodig naast acupunctuur ook ‘westerse‘ technieken toepassen om de genezing te versnellen. Tevens zal ik u van adviezen voorzien om de belasting op de aangedane structuur te verminderen en hoe de spier/pees te versterken om herhaling te voorkomen.